Start Bygg Användning Motorsport Produkter Ljus / Teknik Länkar Kontakt Företaget
Rally Xenonljus
Megalight Xenon handlampa
UVisable UVljus handlampa

Ljus och Teknik, Xenonlampor eller Led Lysdiodslampor, vad betyder Lumen och Kelvin

Här kan du läsa om ljus, seende och teknik samt få information om sådant som har med ljus att göra t.ex Xenonlampor. 

 

I menyn till höger finns länkar till sidor med bra information.

MegaLight Xenon HID

MegaLights Xenonlampor är utrustade med Osrams Xenon lampa som ljuskälla. 

 

För 12 volt systemen har MegaLight utvecklat eget tändsteg och drivdon för att driva Osramlampan. Se bilden överst.

I 24 volt systemen används även Osrams drivdon.

 

Läs mer genom att klicka på Xenon Tekniken i menyn till höger.

Ljus och seende

Blir du trött eller får du "grus" i ögonen av mörkerkörning? Känner du att du vill ha mer ljus när du jobbar?

 

Det är hjärnan som "ser" och det är först när ljusstrålningen påverkar nervcellerna i ögats näthinna som vår bild av omgivningen skapas - i hjärnan. För att detta skall kunna ske krävs att ljus, via ögonlinsen, samlas på näthinnan. En ringmuskel utför arbetet med att förändra den kupning i linsen som åstadkommer rätt fokusering. Denna förmåga avtar med stigande ålder. Personer över 40 år kompenserar detta med läsglasögon och bättre ljus. (källa: Alexander Allard Drivdon AB)

 

Man brukar säga att en 20 åring behöver hälften så mycket ljus som en 40 åring och för 50 åringen så behövs dubbelt så mycket ljus istället.  

 

Xenon ljuset är bätttre anpassat efter ögats behov än vad halogenlampor är. Ljuskapaciteten är även upp till 5 gånger större hos Xenonlampan. Det gör att dina ögon ansträngs mindre och du blir inte trött lika snabbt.

 

Läs mer genom att klicka på Ljus och seende i menyn till höger.

Färgtemperatur

Färgtemperatur uttrycks i Kelvin och dagsljus har en färgtemperatur på c:a 6000 Kelvin.

 

Lampor brukar delas in i olika färgområden:

- Varmvit med färgtemperatur upp till 3000 Kelvin

- Vit med färgtemperatut mellan 3000 Kelvin och 5000 Kelvin

- Dagsljus med färgtemperatur över 5000 Kelvin.

 

Våra Xenonlampor från Osram har en färgtemperatur på 4100 Kelvin och avger därför ett ljus som upplevs mycket vitt och nära dagsljus.

 

Färgtemperatur förväxlas ofta med ljusflöde men det är faktiskt så att ljusflödet minskar med ökad färgtemperatur. En ljuskälla med högre färgtempertur (7000-8000 K) än dagsjus (6000 K) ger ett mer violett ljus istället och då ett upplevt sämre ljus.

 

För att Xenonljuset skall vara lagligt på allmän väg skall det ligga på max 4300 K, se europareglementer för Xenon ljus här, ECE R99.

Lumen, Lux, Candela och Luminans

Lumen, Lux och Candela är termer för olika sätt att mäta ljus och ljusstyrka på.

Lumen (lm): Lumen eller Ljusflöde är uttryck/termen för hur mycket ljus eller ljusenergi som strålar ut från lampan i en viss riktning. Se Led Lensers produkter för exempel på detta, klicka här.
Lux (lx): Lux eller Belysningsstyrka är uttryck/termen för ljusintensiteten som träffar en yta. Använd tex när man mäter in ljuset på en arbetsplats. 1 Lux är när 1 Lumen lyser jämnt över en yta på 1 kvadratmeter. Se POWERMOONs produkter för exempel på detta, klicka här.
Candela (cd): Candela eller Ljusstyrka är uttryck/termen för ljusstyrkan i en ljusstråle i en viss riktning. En smalstrålande lampa har därför högre Candela värde än en bredstrålande lampa med samma typ av ljuskälla.

Luminans (L): Luminans är uttryck/termen för ögats upplevda ljusheten på en yta eller från en ljuskälla. Luminans är antalet Candela på en kvadrat meter.

 

 

« Tillbaka till startsidan.

 

 

Tipsa en vän om denna sida!

Fyll i ditt eget namn så din vän vet vem som skickar tipset samt din väns mailadress. Tryck på "Submit" för att skicka mailet, klar!
Copyright © Bizzlight 2007 - 2016 All rights reserved